6. díl Toulky Českem budoucnosti. Konzervárenský průmysl
Šestý díl Toulek Českem budoucnosti je věnován konzervování potravin. Díky současným technologiím vydrží jídla celé měsíce i roky, aniž by se kazily. Iveta a Pepa vás seznámí s Petrem Sogelem, který vyvinul metodu nazvanou CTP – kontinuální tepelný proces. Na jeho pokrmech si díky tomu pochutnáte i po deseti letech. Pořád budou jako čerstvé. Připomeneme si také příběh Otakara Machálka přezdívaného „Slovácký Baťa“. Zakladatel firmy OTMA se na přelomu 30. a 40. let minulého století pustil ve velkém do zpracování úrody z rodného kraje. Vyráběli marmelády, šťávy a nabízeli i kandované ovoce. Podnik přečkal válku i období minulého režimu a funguje dodnes. Na závěr pak ochutnáme jednu z nejzdravějších potravin – kysané zelí. V Tuřanech ho zpracovávají déle než 50 let, a ačkoliv i do tohoto odvětví už pronikly moderní technologie, dodnes ho tam postaru šlapou. Opakovaně za něj dokonce získali od Ministerstva zemědělství ocenění Klasa.