Neoslabujme dále českou gastronomii!

Česká gastronomie a pohostinství procházejí nejtěžším obdobím své novodobé historie! Proto je dle názoru Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) třeba, aby se vláda a parlament zdržely kroků, které hrozí jejich dalším poškozením.

Právě takový krok vidíme v plánovaném zavedení tzv. stravovacího paušálu bez účelovosti. Poté, co jen první pololetí letošního roku přineslo gastro sektoru ztráty ve výši 30 miliard, může neúčelový paušál představovat další úder pro řadu restaurací, hospod, bister, ale i závodních jídelen a kantýn. Nikdo nemůže prosperovat bez dostatečné poptávky. Českému gastronomickému sektoru přitom nyní hrozí, že přijde o hosty nejen dočasně – kvůli koronaviru – ale i dlouhodobě. Právě v důsledku chystaného neúčelového stravovacího paušálu.

Těžko říct, jak bude vypadat finální účet za letošní opatření. Zda to bude dvojnásobek oněch 30 miliard či ještě více. Zákaz činnosti v říjnu 2020 nikdo nečekal. Nikdo ani nemá k dispozici možné scénáře, jak se budou opatření uvolňovat. I přes prodej výdejovými okénky, rozvoz jídel a využívání podpůrných akcí třetích subjektů (odpuštění nájmů, snížení provize stravenkových firem, extra právní servis atd.) se tak nedaří zastavit ukončování provozů a propouštění.

V prvním pololetí se firmy a živnostníci snažili situaci ustát. Většinou i udrželi zaměstnance, pokryli fixní náklady a s vidinou zlepšení situace v druhé polovině roku se nebáli použít vlastní naspořené prostředky, včetně rodinných úspor. Teď ale už peníze došly. A není z čeho brát.

Ani po znovuotevření pak nelze čekat návrat k normálu. „Řada lidí se bude dál bát nákazy. Mnozí zůstanou pracovat z domova (což se promítne i do jejich stravování), další nebudou mít peníze. Ukázalo se to během letošního léta, kdy řada restaurací v centrech měst a obcí zela prázdnotou,“ říká Eva Svobodová, generální ředitelka Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR.

Pokud ale stravovací paušál, který umožňuje peníze formálně určené na stravování ve skutečnosti utratit za cokoliv jiného (včetně alkoholu, cigaret apod.), odsaje z gastronomie další peníze, bude to pro řadu restaurací, ale i firemních jídelen či kantýn těžká rána.

Dnes díky účelové daňové podpoře stravování proudí ročně od zaměstnavatelů do gastronomického segmentu 52 miliard korun. To v kontextu 195 miliard Kč tržeb celého gastronomického segmentu představuje velmi významnou část. Půjde-li velká část těchto peněz k zaměstnancům formou paušálu, pak místo v jídelnách a restauracích skončí v supermarketech za levné potraviny a v bankách v podobě úspor. Studie Institutu oceňování majetku VŠE říká, že paušál připraví gastronomický sektor o 35 miliard Kč a 29 000 zaměstnanců, což je více než první vlna koronaviru.

Průzkum agentury Focus pro Spotřebitelské fórum ukázal, že za stravovací paušál by si pořizovalo oběd v restauraci pouze 5,5 % lidí. To bude pro mnoho stravovacích zařízení zcela likvidační. Přes 95 % podnikatelů v gastronomii je přitom místních, odvádí zde daně, reinvestuje v ČR a neodvádí zisky do zahraničí.

Vyzýváme proto poslance Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, aby podpořili úpravu plánovaného stravovacího paušálu tak, aby byla zajištěna jeho účelovost. Tedy že příspěvek zaměstnancům bude skutečně utracen za jídlo a nedojde tak k poklesu tržeb restaurací a kantýn. Případně aby bylo přijetí stravovacího paušálu odloženo na čas prosperity.

Tisková zpráva ke stažení zde:
TZ-2020-11-10-Neoslabujme dále českou gastronomii