Pekařství a cukrářství, které prodává své výrobky i na e-shopu

Jiří Bláha je vyučený autokarosář, ale po revoluci začal péct rakvičky a kremrole. Dnes jeho rodinné Pekařství a cukrářství nenabízí výrobky jen v kamenné prodejně, ale i na e-shopu.

Zdroj: http://www.pekarna-blaha.cz/index.php?content=onas

S podnikáním začal v září roku 1990. Vlastně si chtěl pouze přivydělat k takzvané „volné noze". Jiří Bláha byl necelý rok profesionální muzikant a v nové porevoluční době koncerty a jiné hudební akce nikoho nezajímaly. Začal s manželkou v Liberci doma - v kuchyni panelákového bytu vyrábět rakvičky a kremrole. Původně je vyučený autokarosář. K myšlence vyrábět tyto výrobky jej přivedla láska ke všemu sladkému. Vše se učili systémem  pokus- omyl. Strávili nesčetně probdělých nocí nad knihou receptur zapůjčenou v knihovně, u kuchyňské trouby nebo nad technologií vymazávání rakviček, aby měli kvalitní výrobky. [1]Vydal se za libereckým podnikatelem Alexandrem Kendikem s nabídkou dodávky kremrolí. Začal dodávat 200 kremrolí za den a postupem času se vypracoval až na 2 000 kusu. Tím vznikla i potřeba založit vlastní výrobny. Koupí zkrachovalé firmy získal nejen vybavení cukrárny, ale i pekárny, a rozhodl se zkusit vstoupit i do tohoto oboru podnikání. Jednoznačný cíl byl a je – vyrábět vše lépe, než jak se vyrábělo doposud.[2] Na začátku podnikání usnadňovala euforická doba, dnes se můžeme opřít o obrovské zkušenosti z více jak 25 let působení na místním regionálním trhu.

Jste rodinná firma? Pokud ano, doporučujete podnikat s rodinou, jaké to má klady a zápory? Pokud ne, co na vaše podnikání rodina říká a radíte se s nimi o vašich rozhodnutích?

„Od začátku je naše filozofie založená na rodinných základech. A tak dnes ve firmě pracuje celá rodina. A věřte, mají to se mnou těžší než běžní zaměstnanci. Ostatní příbuzní jsou do našeho podnikání vtaženi formou neustálého konfrontačního pohledu, kdy nám obrovsky pomáhá jejich pohled i pohled jejich známých na naše výrobky a služby.Dnes samozřejmě slovo rodinná firma nebo rodinné základy mohou pro některé zaměstnance, ale i zákazníky a dodavatele ztrácet na významu, ale pro nás slovo RODINNÁ má stále větší váhu. Nechceme si už pouze hrát na rodinné prostředí a přístup jednotlivých spolupracovníků, ale chceme v této stále více uspěchané době nabídnout rodinný přístav pro všechny, kteří s námi nebo našimi výrobky přicházejí do styku a kteří si jednoznačně začínají uvědomovat, že být dobrým Čechem není ostuda, ale deviza. Osobně mám největší radost z toho, že mám rodinu, která se nebojí práce a je ochotna pro své sny hodně obětovat ze svého pohodlí. Že jsem se přestěhoval do vesničky, kde jsou samí skvělí sousedé, a že i po 25+ letech podnikání mám radost z každého povedeného dne.

Jakou důležitou radu byste dal právě začínajícímu podnikateli?

Aby si v první řadě uvědomil, že vše, co dělá nyní, dělá pro svoji budoucnost, a k tomu je potřeba vyvinout potřebné úsilí. A když se nedaří, o to víc je potřeba pracovat a věnovat se krokům směřujícím k tomu, co bude za rok, za dva či deset let, a nemyslet na to, co má teď zrovna na talíři nebo kam pojede na dovolenou. A aby všechno, co kdy bude dělat, dělal pro ten daný výrobek, produkt, myšlenku nebo zákazníka – peníze jsou až druhořadý produkt té dané činnosti. A hlavně já říkám, aby se z těch peněz potom nepo.....! Neexistuje recept, který vás dovede k úspěchu. Je jen na každém z nás, jestli máme dostatek píle, nadšení, vůle, trpělivosti, vrozených a nabytých dovedností, pokory, ale i lásky, tahu na branku, rozhodnosti a hlavně snů a štěstí ke krokům, které v životě chceme dělat.[3]

Význam pro město Liberec

V současnosti provozuje pekařství Bláha deset dobře zaběhnutých provozoven v Liberci, Novém Boru a Mladé Boleslavi. Vzepřel se „vydírání“ majitelů obchodních domů a v roce 2015 si koupil  vlastní. Z léta živořícího nákupního komplexu Delta ve Fügnerově ulici chce vybudovat rozsáhlý obchod s jídlem, službami a zdravím. „Tlak pronajímatelů na nás byl tak velký, že jsme se rozhodli koupit vlastní dům, abychom přestali být vydíratelní. Bylo to už neúnosné, podmínky pro nás, jako pekaře, byly opravdu likvidační,“ říká podnikatel Jiří Bláha.[4]

Výjimečnost rodinné firmy.  Firmu lze považovat v mnoha směrech za inovativní. Např. pro vyznavače zdravého životního stylu neustále připravují novinky - na prodejnách si pod názvem PLUNDRA SEZAM může zákazník koupit pšenično-žitný neplněný pekařský výrobek s otrubami a slunečnicovými semínky, posypaný sezamem, při placení na jídelní kase v jídelním centru LBC můžete použít platební kartu Výrobky lze zakoupit nejen v klasické kamenné prodejně, ale také v eshopu. V rámci dlouhodobého naslouchání požadavkům  zákazníků a zkvalitnění nabízených  služeb se pan Bláha rozhodl v daném oboru k zcela ojedinělému kroku a to k vytvoření eshopu s nabídkou celého vyráběného tradičního sortimentu tak, jak jej znají zákazníci.

 

Pokračuje v dalším rozvoji firmy a začal s budováním další větve BLÁHA CATERING, která je představena na http://www.jidloliberec.cz/. Tato služba má  zjednodušit a zpříjemnit nakupování.

 


Catering                              Denní menu                     Dorty                           Zákusky

 

Pekařství a cukrářství Jiří Bláha s.r.o.

Sídlo společnosti 46010 Liberec - Liberec X-Františkov, Švermova 121/72

Datum vzniku: 5.4.2002

Klasifikace ekonomických činností dle CZ-NACE

47240: Maloobchod s chlebem, pečivem, cukrářskými výrobky a cukrovinkami

10710: Výroba pekařských a cukrářských výrobků, kromě trvanlivých

108:     Výroba ostatních potravinářských výrobků

IČ: 25446177, DIČ 25446177

 

 

http://www.jidloliberec.cz/, www.pekarna-blaha.cz,

Tel.: +420 485 151 215, e-mail: jiri.blaha@pekarna-blaha.cz

+420 777 733 725, e-mail: info@jidloliberec.cz

 

Autor: AMSP ČR. Ing. Naděžda Petrů, Ph.D. Manažer marketingové komunikace pro projekt Rok rodinného podnikání 2018. Tel. 736 528 436. e-mail: petru@amsp.cz

 


[1] Cesty k úspěchu. Jiří Bláha. Cit. 2016-06-19. Dostupné z http://www.cestykuspechu.cz/cs/o-poradu/profily-podnikatelu/jiri-blaha.shtml

[2] PŠENIČKOVÁ, J. 2010. Živnostník roku začínal v paneláku, dnes peče housky půlce Liberce. Idnes.cz [online] 2010-12-04. Cit. 2016-06-19. Dostupné z http://liberec.idnes.cz/

[3] Cesty k úspěchu. Jiří Bláha. Cit. 2016-06-19. Dostupné z http://www.cestykuspechu.cz/cs/o-poradu/profily-podnikatelu/jiri-blaha.shtml

[4] PLUHAŘ, Adam. Oblíbený pekař koupil živořící liberecký obchoďák, udělá z něj dům jídla. 7.1.2015. Cit.2016-06-19. Dostupné z http://liberec.idnes.cz/pekar-blaha-koupil-obchodni-dum-delta-v-liberci-fqo-/liberec-zpravy.aspx?c=A150107_162643_liberec-zpravy_tm