Právě odstartoval 5. ročník projektu Studuj gastro!

Představujeme ambasadory, i novinky v programu, seznamte se.

Vdubnu roku 2024 v rámci konference GastroTak, oznámila Food’n Beverage Foundation Czech ve spolupráci sAsociací malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) renesanci projektu Studuj gastro. Kdy po vzájemné dohodě a čtyřleté úspěšné spolupráci byl tento krásný projekt předán pod křídla Food’n Beverage Foundation Czech Czech. I nadále zůstává AMSP ČR hrdým partnerem tohoto projektu.

„V rámci naší dlouhodobé spolupráce s projektem Studuj gastro jsme nadšeni, že můžeme přispět k renesanci tohoto oboru. Projekt otevírá studentům dveře k praktickým zkušenostem a podpoře od špičkových odborníků v gastronomii. Věříme, že nový formát soutěže nejen povzbudí mladé talenty, ale také posílí celou gastronomickou komunitu v České republice. Těšíme se na to, co nového přinese 5. ročník,“ uvádí členka představenstva a generální ředitelka AMSP ČR Eva Svobodová.

Právě o tom, že studovat gastro je třeba a tento obor potřebuje kvalifikované zaměstnance je celý koncept této soutěže. Diskutovat o tom, že se obor gastro již pár let potýká s problémy různého charakteru, není třeba. Lidé podle situace mění své spotřební chování, mění se i typ podniků a preferencí, i ke studiu. Stále ale platí a jistě platit bude, že o kvalitní gastronomii zájem bude, říká Luboš Kastner, garant oboru gastronomie v Asociaci malých a středních podniků a živnostníků ČR. Hospod a podniků nabízejících večerní zábavu ubývá, oproti tomu kavárny, bistra a prémiové restaurace si svou pozici upevňují. „O kvalitní gastronomii a profesionální personál zájem neupadá, naopak je potřeba, aby takové projekty na podporu studia vznikaly a budoucí zájemci o studium gastronomie měli šanci získat přehled o studiu a vizi, že pokud tento obor zvolí, bude jejich profesní život naplněn sice mnohdy náročnou, ale o to zajímavější prací. Pro mnoho lidí je stále viditelná spokojenost na straně zákazníka mnohdy tím nejdůležitějším,“ dodává pan Luboš Kastner, garant projektu.

A kde se mohou soutěžící z řad studentů přihlásit do 5. ročníku soutěže? Je to jednoduché, stačí vyplnit přihlášku ZDE (pod zde dát odkaz https://www.studujgastro.cz/#pravidla) a odeslat ji nejpozději 8. 11. 2024 na registrace@studujgastro.cz

A co nabídne nový formát? Více se zaměříme na gastronomii samotnou a projekt ponese myšlenku Paula Bocuse. Projekt klade také důraz na edukaci studentů formou znalostních testů zoboru gastronomie, kdy mohou studenti získat ‚‚soutěžní“ body, ale také přinese workshopy sosobnostmi české gastronomie a zároveň ambasadory projektu Studuj gastro. Co bude ale také novinkou tohoto projektu? Studenti na základě uveřejněného zadání budou zasílat soutěžní pokrmy, které bude hodnotit porota složená zambasadorů projektu a vybere následně postupující, kteří si dopřejí samotné kuchařské klání za účasti odborné poroty složené z ambasadorů projektu. Studenti zažijí pravidla soutěže Bocuse d’Or.

Už nyní můžeme představit první ambasadory, kteří se rozhodli podpořit mladou generaci české gastronomie, i projekt samotný. A na koho se můžete tedy už teď těšit? Filip Sajler, Eliška Hromková, Miluše Makó, Daška Tylčerová, Dominik Unčovský, Klára Kollárová, Jiří Hilgart, Iveta Fabešová, Darina Sieglová a další…

Už brzy uveřejníme termín I. workshopu, včetně jeho témat a vystupujících ambasadorů.

Sledujte nás na www.studujgastro.cz a na sociálních sítích, kde najdete kompletní informace o projektu, pravidlech soutěže a také možnostech, jak se stát partnerem tohoto projektu, který rozvíjí a podporuje mladou generaci a gastronomii samotnou, jako krásný studijní obor.

Kontakt pro méda: Lenka Vohradníková, Production & sales, Lenka.Vohradnikova@bocusedor.cz , www.bocusedor.cz