Studenti vysokých škol se seznamují s podnikatelským prostředím i prostřednictvím zahraničních ERASMUS+ pobytů

Studenti Technické univerzity v Liberci měli možnost poznat prostředí malých a středních podniků, rodinných firem ve finském Kajaani.

V rámci projektu SHARPEN financovaném z programu Erasmus+ KA2 Strategické partnerství se vybraní studenti Ekonomické fakulty TUL zúčastnili týdenního intenzivního studijního programu ve finském městě Kajaani. Ten jim kromě práce na tématech v oblasti řízení lidských zdrojů na zdejší univerzitě umožnil poznat také prostředí několika místních malých a středních podniků a seznámit se s výzvami, kterým tyto podniky musí  právě v oblasti HR čelit. Navíc v rámci workshopu měli studenti možnost diskutovat s majiteli, manažery a HR specialisty potřeby těchto firem z pohledu získání a udržení si kvalitních zaměstnanců.

 

Region trpí odlivem a stárnutím populace a nedostatkem kvalifikované pracovní síly. Zároveň je v regionu relativně vysoká míra nezaměstnanosti (13,5 %). Na jedné straně zde existuje mnoho MSP ve službách a v zemědělství, kde je zaměstnanců dostatek, na druhé straně je Kainuu regionem s velkým počtem firem zabývajících se IT, specializovanou výrobou a jinými technologickými obory, které vyžadují vysoce kvalifikovanou pracovní sílu.  Zaměření malých a středních podniků v tomto regionu je velmi často právě do oblasti informačních technologií a počítačových her.

 

Kromě českých studentů se studijního programu projektu SHARPEN  ve Finsku účastnili také vybraní studenti z Finska, Německa, Velké Británie a Litvy. Všech 25 studentů z 5 evropských zemí zde v rámci workshopů představilo mimo jiné i svoje vlastní projekty, které jsou založeny na spolupráci s konkrétními podniky, identifikují potřeby a výzvy MSP v jejich domovských regionech a v rámci případových studií přinášejí návrhy, jak tyto potřeby řešit.

 

Projekt SHARPEN dává prostor pro další sdílení mezinárodních zkušeností ještě i v roce 2019, a to například velkou mezinárodní konferencí plánovanou v rámci projektu na University of Huddersfield 4. června 2019 a určenou právě pro MSP, které chtějí podpořit sdílení zkušeností a příklady dobré praxe v oblasti HR napříč Evropou.

Autor: doc. Ing. Kateřina Maršíková, Ph.D., Katedra podnikové ekonomiky a managementu TU Liberec, SHARPEN - projektová manažerka

International Business Week v Bruselu za účasti pedagoga a studentů Vysoké školy finanční a správní, a.s.

Ve dnech 18. 3 – 22. 3. 2018 se na EPHEC (École Pratique des Hautes Études Commerciales) v Bruselu uskutečnilo mezinárodní setkání studentů a akademických pracovníků. Účast přijali kolegové nejen z Belgie, ale i z České republiky, Německa, Nizozemí, Polska, Rakouska a Velké Británie. Součástí programu byla příprava studentských projektů zaměřených na problematiku belgického rodinného pivovarnictví. Studenti pracovali ve skupinách, které byly z národního hlediska promíchány. Zvládání interkulturní komunikace v anglickém jazyce bylo předpokladem úspěšného zpracování projektu a jeho následného obhájení před hodnotitelskou komisí, složenou ze zástupců z praxe (pivovar Bertinchamps), z akademické sféry (EPHEC) a sdružení zájemců  o oblast pivovarnictví (Brussels Beer Project). Do soutěže se zapojilo celkem 7 studentských týmů. Každý tým měl svého kouče, jímž se stal zástupce z každé partnerské školy, která se akce účastnila, tým si vybral svého kouče na základě jeho krátké osobní prezentace v tajném hlasování.

Zástupci VŠFS pracovali v jednom týmu společně s dalšími třemi studenty z Belgie a jednou studentkou z Ukrajiny, která zastupovala  WSB University (Wyzsa Szkola Bankowa) z polské Vroclavi. Na přípravu projektů dostali dva dny. Během té doby pracovali studenti pod vedením svých koučů. Ve středu večer 21. 3. týmy předstoupily před hodnotitelskou komisi, která posuzovala, do jaké míry se podařilo naplnit motto soutěže: How to help a Belgian Brewery to develop its diversification strategy through innovative ideas?

Soutěž nebyla snadná. Každý z týmů zpracoval řadu inovativních nápadů. Pouze tři týmy však uspěly. Jeden tým byl oceněn pivovarem Bertinchamps, druhý školou EPHEC. Zástupci hodnotitelů u nich ocenili inovativní ideu.  Tým The Big Five, jehož koučem byl  pedagog VŠFS, a.s. Ing. Miroslav Pavlák, Ph.D. a student VŠFS, a.s. Timur Elyas, získal nejvyšší uznání od  Brussels Beer Project, neboť jako jediný ze všech soutěžitelů zpracoval projekt dle metodiky Canvas Business Model, což bylo oceněno i výrazným potleskem ostatních soutěžících. Při této příležitosti bych ráda poděkovala všem účastníkům za vynikající reprezentaci VŠFS.

Autor: Ing. Naděžda Petrů, Ph.D., Vedoucí Katedry řízení podniku VŠFS, a.s.