U příležitosti gastronomické konference GastroTek pořádané 13. dubna 2024 v rámci druhého ročníku akce Makro Czech Gastro Fest byly slavnostně vyhlášeny také výsledky soutěže Studuj gastro. V pořadí již čtvrtého ročníku soutěžního klání určeného studentům gastronomických oborů se zúčastnilo celkem 28 škol z celé republiky. Na akci byl zároveň avizován také 5. ročník pokračování této originální soutěže pro mladé gastronomy. Soutěž organizovala Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) společně s Food’n Beverage Foundation Czech.
I letos se výzvy zhostily registrované školy naplno a jejich účty na sociálních sítích se od 1. října 2023 do 20. prosince 2023 naplnily zajímavými soutěžními příspěvky. Ty zahrnovaly nejen dění ve škole týkající se studia gastronomie, ale důraz byl kladen také na propagaci školy jako takové. Často se objevovaly také zajímavé fotografie a příspěvky ze stáží, spoluprací s hotely, restauracemi, i známými osobnostmi. Ze sdílených příspěvků je znát, že studium žáky baví, jsou na své školy pyšní a obor, který zvolili, považují za své budoucí poslání. Aktivita všech škol byla letos opravdu pestrá a vybrat TOP 10 pro předvýběr finalistů nebylo vůbec snadné.
Mezi TOP 10 se probojovaly následující školy:
SOŠ a SOU Horky nad Jizerou, Hotelová škola Plzeň U Borského parku 3, Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu České Budějovice, Hotelová škola, OA a SPŠ Teplice, Střední škola Baltaci, Integrovaná střední škola Slavkov u Brna, příspěvková organizace, OA, VOŠZ a SZŠ, SOŠS Jihlava, SOŠ a SOU Roudnice nad Labem, Střední škola Brno, Charbulova, příspěvková organizace, Střední škola gastronomie a obchodu Zlín.
Vybrat ty nejlepší nebylo vůbec snadné, aktivita všech škol, zejména výběru TOP 10, byla úžasná. Vítězné pozice obsadily následující školy:
1. místo – Střední škola gastronomie a obchodu Zlín
2. místo – Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu České Budějovice
3. místo – OA, VOŠZ a SZŠ, SOŠS Jihlava
O STUDUJ GASTRO:
Program je určen středním gastronomickým školám napříč Českou republikou, které se snaží výhradně přes sociální sítě motivovat studenty posledních ročníků základních škol ke středoškolskému studiu gastronomie. Dlouhodobým cílem programu je pozvednutí reputace gastronomických oborů, motivace k jejich studiu a podpora vzdělávání a profesionalizace v gastronomii. „Studuj Gastro je program tažený aktivitou škol a studentů. Je nádherné vidět, jak je studium gastronomie atraktivní, pestré, praktické, odměňující. Více a více studentů v něm vidí atraktivní budoucnost, a to nás těší. Myslím, že filozofie programu by vždy měla být spojena s tím, že studenti uvidí ve studiu gastronomie silnou budoucnost. Je to obor, který je i přes všechny covidové a ekonomické zásahy věčný a nesmírně atraktivní. Jsem rád, že studium gastronomie získává i díky programu Studuj Gastro prestiž a uznání“, dodává Luboš Kastner, garant projektu a člen představenstva AMSP ČR.
Od příštího roku čeká soutěž Studuj gastro další rozvoj. Projekt bude pokračovat pod hlavičkou Food’n Beverage Foundation Czech ve své motivační roli ke studiu gastronomických oborů. Zároveň se přiblíží také podnikatelské sféře, a to zapojením se restauratérů i sdílením know-how. „Cílem bude motivovat studenty na jejich cestě, ať už povede do zaměstnaneckého poměru, do podnikání nebo třeba pro zkušenosti do zahraničí,“ informuje Mgr. Adam Eliáš, CEO Food’n Beverage Foundation Czech.
Tisková zpráva ke stažení ZDE