Tradiční cukrovinka dala vzniknout i pivu

Štramberské uši jsou tradiční regionální cukrovinkou z perníkového a kořeněného těsta. Od roku 1989 je vyrábí Ladislav Hezký pod obchodní značkou Štramberské uši od Hezounů. Naučil se je od své matky, která je vyráběla pro místní divadelní přehlídku. Firma na její recept navazuje a vyrábí je klasickým váleným způsobem. Společnost se podílí na pivu Štramberský ušák, který vyrábí místní pivovar. Sládek od „Hezounů“ získává koření, které je přesnou směsí do jejich uší. Vzniká tak speciální 14°pivo.

Ladislav Hezký – dvorní dodavatel Štramberských uší aneb Štramberské uši od Hezounů

Naše firma vznikla v červenci 1989, ale už dávno před tímto datem, tedy kolem roku 1963 začala moje matka Štramberské uši vyrábět. Já,  coby osmiletý kluk, jsem ji začal pomáhat v roce 1976 a od té doby se u nás pečou uši i pro širokou veřejnost. Zprvu pro divadelní přehlídku ,,Štramberské divadelní úterky"  a pak pro různé příležitosti. Jako jedni z mála výrobců, kteří vlastní licenci, vyrábíme uši starým klasickým váleným způsobem. Novodobá technologie je litá, což značně usnadňuje výrobu, ale hlavně je jiná struktura těsta a zároveň odlišná chuť. Od roku 2004 se pravidelně zúčastňujeme soutěže ,,O nejlepší Štramberské ucho", kterou každoročně alespoň v jedné ze dvou kategorií vyhráváme.

 

RUČNÍ PRÁCE - VYROBENO KLASICKÝM VÁLENÝM ZPŮSOBEM

Tento výrobek je chráněn ochrannými známkami č. 179218  a 227965 a zeměpisným označením v EU.


V roce 2016 firma obhájila značku Regionální potravina.

Trocha historie aneb o Štramberských uších

"Za malý grošík provoňte nosík,

smlsněte maličko mňam,

pošušňáníčko, oblažte duši, vždyť

ŠTRAMBERSKÉ UŠI OD HEZOUNŮ

to je to pravé a současně zdravé."

Roku 1241 vtrhli na Moravu Tataři. Obyvatelé z celého okolí utekli na památný Kotouč, kde se Tatarům bránili. Strhla se obrovská průtrž mračen a zaplavila až po okraj rybníky nad tatarským ležením. Toho využili obránci Kotouče. Slezli po skalnaté stráni a prokopali hráze rybníků a tatarské ležení zaplavili. Ráno prohlíželi prázdný tábor a našli v něm kožené měchy a v nich lidské nasolené uši, které Tataři uřezávali křesťanům, aby svému chánovi dokázali, kolik jich zahubili. Od té doby se v den Nanebevstoupení Páně koná ve Štramberku pouť a na počest vítězství zdejších obyvatel se pečou již proslavené “Štramberské uši” z perníkového a kořeněného těsta. [1]

 

Hezcí ogaři veleucho vytváří – takto se prezentoval tým, když v roce 2010 vyrobil své první veleucho, obdobně v roce 2011 na akci Česká chuťovka   2011 mělo veleucho úctyhodný průměr 190cm. V sobotu 8.7.2017 na štramberském náměstí vytvořili nový (světový) rekord v upečení Štramberského ucha o ø 195 cm.

 

2010

 

 

2011

 

2017

http://www.usiodhezounu.cz/fotogalerie/veleucho-2011

 

Štramberské uši od Hezounů mají už i tekutou podobu. Nové pivo Štramberský ušák - vzniklo v koprodukci s místním pivovarem - …tedy my sládkovi dodáváme koření, které je přesnou směsí do našich uší. Je to speciální čtrnáctistupňové pivo, které se točí do sklenic o obsahu 0,4 litru, a to kvůli tomu, že jde o silný speciál. Podle mého názoru je to chutné pivo, které připomíná tekutý perník. Navíc má takový trochu lavinový efekt, ve stylu velvetu, a vzhledově je pěkné...[2]

Ladislav Hezký, Na Vápenkách 390/9, 742 21 Kopřivnice

Tel: +420 605 740 260, e-mail.: info@usiodhezounu.cz, www.usiodhezounu.cz

 

Autor: AMSP ČR. Ing. Naděžda Petrů, Ph.D. Manažer marketingové komunikace pro projekt Rok rodinného podnikání 2018. Tel. 736 528 436. e-mail: petru@amsp.cz

 

 


[1] http://www.usiodhezounu.cz/historie.php

[2] HROMOCUKOVÁ, Jana. Štramberské uši od Hezounů mají už i tekutou podobu. 18.3.2013

Zdroj: https://novojicinsky.denik.cz/podnikani/stramberske-usi-od-hezounu-maji-uz-i-tekutou-podobu-20130318.html