Úpadek v gastrooborech?

Kulatý stůl odborníků v gastronomii odhalil klíčové problémy tohoto oboru. Viz test převodu jednotek a prosté odečítání na SŠ gastronomické. Matematika na úrovni ZŠ. V těchto studijních oborech je enormně málo praxe, studenti na praxi absentují bez omluvy a stejně nejsou vyloučeni ze školy. V ČR máme 160 (!) těchto odborných škol v ČR, obecně nejsou lidi, čili mistr odborné výuky je SŠ maturant bez praxe, neumí pracovat s novými technologiemi, protože je na škole ani neviděl. K tomu se přidá výuka 40 let starých receptů. Jaký může být výsledek? 95 % studentů po 1. roce neumí základní úkony – krájet nudličky, vykostit kuře. Student je využíván v praxi jako levná pracovní síla bez potřebného kontrolovaného rozvoje, ze školy nic neumí. Techniky přípravy pokrmů jako je sous-vide, vaření ve vakuu za pomoci tlaku, úpravy pomocí ultrasonických vln ap. nejsou vůbec v učebních osnovách. Dostane tedy mýt nádobí, což jen prohlubuje jeho frustraci. 3 roky po ukončení vzdělání odchází mimo obor gastronomie 49 % vyučených… Zástupci MŠMT a VÚPSV byli na kulatém stole překvapeni, jaká je realita. Naproti tomu známe toto překrásné kuchařské umění díky prezentování v médiích Zdeňkem Pohlreichem či kuchařskými soutěžemi. Těší nás i upřímné nadšení vynikajících talentovaných mladých lidí, např. Kateřiny Hubáčkové, vítězky KU Young Chef, která byla na kulatém stolu s námi. Velice se vážíme všech hostů z praxe, kteří přispěli do této velmi zajímavé diskuse, ze které vyplynuly jasné úkoly pro AMSP ČR. Za možnost uspořádání děkujeme majitelům vynikající pražské restaurace Červený Jelen pyšnící se nejvyšším pivním tankem na světě.

Fotogalerie: