Vitaminátor vyrábí přírodní šťávy z českého ovoce a zeleniny
V restitučním procesu v roce 1993 byl rodině Soškovým vrácen statek, který potřeboval kompletní rekonstrukci. Až po devíti letech bylo možné obnovit produkci ovoce pod značkou Vitaminátor. Z počátku rodina chtěla produkovat ovoce a brambory či obilí, postupem času ale chtěli zvýšit hodnotu svým výpěstkům a začali vyrábět stoprocentní přírodní šťávy. Každý litr této šťávy je vyroben z přibližně 1,7 kg ovoce a zeleniny.
V restitučním procesu v roce 1993 byl rodině Soškovým vrácen statek, který potřeboval kompletní rekonstrukci. Až po devíti letech bylo možné obnovit produkci ovoce pod značkou Vitaminátor. Z počátku rodina chtěla produkovat ovoce a brambory či obilí, postupem času ale chtěli zvýšit hodnotu svým výpěstkům a začali vyrábět stoprocentní přírodní šťávy. Každý litr této šťávy je vyroben z přibližně 1,7 kg ovoce a zeleniny.
Historie Vitaminátoru se začala psát v roce 1921, kdy se moji předci poprvé přistěhovali do obce Sosnová. Byli zde prvními českými obyvateli a jako praví zemědělci začali pěstovat ovoce a zemědělské plodiny. Díky své pracovitosti a tisícům hodin stráveným v sadech a na polích si můj dědeček, pan Leopold Soška, mohl v roce 1932 dovolit, během pozemkové reformy, zakoupit bývalý zámek. Ten je po drobných rekonstrukcích dodnes sídlem společnosti Vitaminátor. Bohužel v roce 1938 je náš majetek z hodiny na hodinu zabaven kvůli obsazení Sudet. Po válce je usedlost navrácena, ale v březnu 1948 opět vyvlastněna.
V roce 1993 byl mé rodině v restitučním procesu majetek vrácen. Statek se však nacházel ve velmi zuboženém stavu, bez jakékoliv mechanizace, se zničeným zavlažovacím systémem. Pole byla zdevastována, plná plevele, v sadech se nacházely přestárlé stromy. Navzdory tomuto neutěšenému stavu se můj otec, pan Slavomír Soška, rozhodl usedlost v Sosnové kompletně rekonstruovat.
Zvelebování a opravy vybavení trvaly mnoho dlouhých let. Až od roku 2002 jsme byli schopni obnovit produkci ovoce. Hlavními plodinami se staly červený a černý rybíz, švestky a jabloně. Rok poté zakládáme spolu s otcem vlastní firmu. Z počátku jsme chtěli pouze produkovat ovoce a zemědělské plodiny (obilí, brambory) , postupem času jsme ale začali uvažovat, jak zvýšit přidanou hodnotu našim výpěstkům, a začali jsme sadařské výpěstky zpracovávat ve 100% přírodní šťávy. Naším cílem je mít nad výsledným produktem kontrolu a zajistit tak co nejvyšší kvalitu.
Představu začínáme realizovat v roce 2006, kdy v úzké spolupráci s firmou Voran vyvíjíme pojízdnou linku na zpracování měkkého ovoce. Linku jsme nechali patentovat a začali vyjednávat i s dalšími farmáři ohledně případné spolupráce ve výrobě 100% přírodní šťávy. Můj otec se těchto jednání bohužel již neúčastní, mnohaletá práce na obnově statku se na něm zdravotně velmi podepsala. V roce 2008 nás navždy opouští. V úctě k jeho odkazu ten samý rok zakládám společnost Vitaminátor, s.r.o.
Během několika posledních let jsme i díky zájmu české veřejnosti o zdravé potraviny dokázali rozvinout spolupráci s řadou škol, nemocnic, restaurací, prodejen se zdravou výživou a množstvím dalších provozoven. Dodáváme 100% přírodní šťávy převážně z vlastního ovoce a zeleniny, které jsou určeny nejenom pro děti, ale pro všechny, kteří se zajímají o své vlastní zdraví.
Podporujeme zdraví Vás i Vašich dětí
Jsme rodinná firma a kvalita našeho ovoce a moštů je pro nás velmi důležitá. Osobně ručím za každý litr moštu, který opustí naši moštárnu. Mohu si to dovolit, protože osobně sleduji celý proces od pěstování ovoce až po balení hotových moštů a jejich expedici k našim odběratelům. Mojí největší odměnou je pak to, když vidím, jak Vám naše mošty chutnají. Daří se to i díky tomu, že se snažíme zachovávat tradici – dobrá chuť, žádná chemie. Mým heslem je - tradiční české ovoce na český stůl. Stále hledáme nové možnosti a zkoušíme nové kombinace chutí. Hledáme cestu k Vám, našim zákazníkům.
Tomáš Soška, majitel firmy Vitaminátor, s.r.o.[1]
Vitaminátor zpracovává výhradně české plodiny, které se urodily v naší zemi. Většina produkce pochází z vlastních sadů, část je zakoupena od certifikovaných českých pěstitelů. Ovoce i zelenina se sklízí zralá, plná vitamínů a zdraví prospěšných látek. Chemii se vyhýbáme, chytrým technologiím zpracování nikoli. V našich výrobcích nenaleznete žádné konzervanty, přesto Vám šťáva vydrží díky speciálnímu balícímu systému po otevření čerstvá až 21 dní.
Naším cílem je vyrábět kvalitní a zdravé produkty vhodné pro všechny generace. Nechceme konkurovat množstvím a zahltit supermarkety. Vyrábíme především pro spotřebitele, kteří vědí, že ovoce z našich zahrádek je pro ně nejlepší. Během našeho 8letého působení na trhu jsme se naučili zacházet se surovinami šetrně a odpovědně.
Každý litr 100% přírodní šťávy Vitaminátor je vyroben přibližně z 1,7 kg ovoce a zeleniny. Vyrábíme průběžně po celý rok převážně z našich vlastních sadů.
Nabízíme rozmanité ovocné a zeleninové druhy
Základ všech šťáv Vitaminátor je jablko, které vytváří vynikající bázi pro ostatní ovocné a zeleninové druhy.
Ovocné druhy:
jablko 100%
jablko – hruška
jablko – jahoda
jablko – černý rybíz
jablko – červený rybíz
jablko – malina
jablko – rakytník
Zeleninové druhy:
jablko – červená řepa
jablko – mrkev
jablko – celer
jablko – petržel
Tomáš Soška, majitel firmy Vitaminátor, s.r.o.[2]
Vitaminátor s.r.o., Sosnová 107, 793 12 Sosnová
+420 554 749 505, e-mail: info@vitaminator.cz
Autor: AMSP ČR. Ing. Naděžda Petrů, Ph.D. Manažer marketingové komunikace pro projekt Rok rodinného podnikání 2018. Tel. 736 528 436. e-mail: petru@amsp.cz
[1] https://www.vitaminator.cz/historie