Začít podnikat se dá i v pokročilém věku

Ve 46 letech se rozhodla paní Jarmila Janurová začít podnikat. Jako dlouholetá cukrářka si vybrala velmi blízký obor – peče perníky. Dnes jsou její perníky, které vyrábí pod značkou Ja-Ja, považovány za špičku v oboru. Jarmila Janurová je držitelkou také celé řady titulů – Zlaté medaile Magdaleny Dobromily Rettigové věnované Asociací kuchařů a cukrářů ČR nebo Řádu svatého Ambrože, který uděluje Společenství cukrářů.

 

Firma JaJa je rodinnou firmou Janurových (JaJa – Jarmila Janurová). Firma náleží k těm novodobým (založeným po roce 1989) bez historického rodokmenu. Roznětkou ke „startovacímu výstřelu velícímu k útoku ve směru podnikání“ byla paní Jarmila Janurová, původně zaměstnankyně pardubické pekárny Melartos. Osobitá vůně perníku, jeho zdobení v nekonečném počtu podob, tvarů a barev s možností dát mu celé své já, se stalo pro paní Janurovou osudným – podnikat začala ve svých 46 letech. Paní Jarmila se ještě předtím vrhla na studium historické perníkářské literatury a vytýčila si krédo, že ten její "Ja-Ja perník" musí být „prostě jiný“. Musí se odlišovat od dosavadních zvyklostí. Doplňovala a vytvářela si vlastní receptury, v představách viděla nové náměty, tvary a zdobení. Začínala s kočičkami, chaloupkami, kolébkami, informace o historii perníkářství hledala až do 13. století.[1] Firmu začala budovat ve své vlastní kuchyni. Jakmile jí v práci skončila směna, už stála u své trouby a pekla. Zapojit se musel i manžel, který zajišťoval rozvoz, postupně do podnikání vtáhla také syna s jeho budoucí manželkou,  své rodiče. Domácí výrobě perníku obětovala všechen volný čas. Nutně proto muselo přijít rozhodnutí opustit zaměstnání a postavit se na vlastní nohy.[2] Dnes je ve svém oboru považována za špičku a je držitelkou celé řady titulů - Řádu svatého Ambrože udělovaného Společenstvem cukrářů, Zlaté medaile Magdaleny Dobromily Rettigové věnované Asociací kuchařů a cukrářů ČR nebo titulu Živnostnice Pardubického kraje.

Autor: Karel Choc, Internet Info, podle licence: Rights Managed. Dostupné z https://www.podnikatel.cz/clanky/hvezdou-mezi-pardubickymi-pernikari-je-rodacka-ze-zlina/

Výroba byla zahájena v r. 1990 v domě rodičů s malým kuchyňským robotem a domácí troubou. Velmi brzo se měnila ve výrobu perníku s větším počtem zaměstnanců. Zvyšující se poptávka po výrobcích přiměla majitelku k výstavbě provozovny, kterou se podařilo otevřít v roce 1996. Byla vybavena novým technologickým zařízením včetně počítačů, a tím se otevřely i nové možnosti výroby perníku. Mnohonásobně se zvýšila produktivita práce, která si opět vyžádala rozšíření a dovybavení tak,  aby splňovala veškeré požadavky potravinářské výroby pro vstup do EU – to se psal rok 2004.

O rozvoj firmy se stará paní Janurová  s manželem, synem Martinem a snachou Ilonou. Syn je vedoucím podnikové prodejny v centru města Pardubic. Vnoučata Tomáška a Martínka zasvěcují do tajů výroby a rodina počítá s tím, že alespoň jeden z nich bude pokračovat v rodinné tradici, že se stane perníkářem.

V kolektivu pracovnic je několik výborných zdobiček, které proslavují dobré jméno firmy na cukrářských soutěžích doma i v zahraničí. Jednou z nich je právě snacha Ilona. Na potravinářských výstavách doma i v zahraničí  předvádí ruční zdobení perníků. Pro 27 stálých zaměstnanců a několik sezónních brigádníků firma průběžně zlepšuje pracovní podmínky. Specifičnost výroby vyžaduje výtvarné cítění a umění malovat. Školy ani učiliště pro tuto profesi neexistují  - proto je nutno náboru nových pracovních sil věnovat velkou péči. Pro zapracování k samotné práci je třeba dvou let. Každá nová pracovnice zdobení se musí naučit techniku výroby přímo v provozu tzv. „od píky“, od prvních tahů zdobícím sáčkem.

Od konkurence se JaJa  liší vlastní vyvinutou technologií výroby jedinečného těsta,  kvalitním zdobením, prostorovými výrobky (podstatnou ingrediencí je med, protože je hydroskopický, čili dokáže pohlcovat a udržovat vzdušnou vlhkost. Jen takový perník vydrží měkký a poživatelný po dlouhou dobu). Zcela originální výrobky vyvinuté ve vlastním know-how jsou perníkové dezerty různých chutí vyrobené za použití všech ingrediencí dostupných na našem trhu. Sortiment 70 druhů perníkových dezertů může uspokojit i nejnáročnějšího klienta. Liší se tvarem, chutí a provedením.

Kvalitní výrobek uvést na trh znamená vždy hodně práce, zkušební výrobu, úpravu receptury až do konečné podoby výrobku. V inovaci neustále pokračujeme s vědomím, že to, co se vyvíjí a vyrábí, musí být zcela odlišné od výrobků nabízených na trhu. Velký důraz je kladen na vzhled a originalitu při zachování přísných hygienických podmínek. V sortimentu více než 2 000 druhů výrobků nechybí ani výroba cukrářské hmoty. Kombinace perníku s cukrářskou hmotou je chuťově výborná, jedinečná, zákazníky vyhledávaná. …“Při výrobě perníku musíte sledovat i počasí. Když například mrzne, tak perník tvrdne. Je pro něj důležitá určitá relativní vlhkost a tak musíme počítat s deštěm, mrazem i teplým počasím. Mám víc jak 25 let zkušeností, tak už člověk ledacos ví, ale vyvíjíme pořád… vysvětluje Jarmila Janurová.[3]

Právě zdobený perník pod značkou JaJa oslovil zahraniční zákazníky. Vysoká kvalita, výroba z přírodních zdrojů, specifičnost výroby, které jsou pro firmu hlavní devizou, oceňují i zákazníci ze zahraničí - z Rakouska, Slovenska, Německa, Ukrajiny, Polska, Belgie, Ruska, Spojených států amerických, nejdále až z Texasu.

Firma je držitelem mnoha zlatých pohárů, medailí za soutěžní exponáty. V roce 2012 Perníkové minidezerty získaly ocenění "Regionální potravina Pardubického kraje". Od roku 2012 je firma držitelem CERTIFIKÁTU  "Český výrobek". Perníčky vyrábí pod ochrannou známkou chráněné zeměpisné označení "Pardubický perník".[4]

Firma Jarmila Janurová - JaJa ukončila a převedla výrobu a prodej na firmu JaJa Pardubice s.r.o. od 1.5. 2012.

Výroba a prodej:

JaJa Pardubice s.r.o.
sídlo firmy: Pardubice VI, Svítkov, Přerovská 536

datum vzniku: 28.2.2012[5]

 

Tel.: +420 466 636 466

jaja@pardubickypernik.cz
www.pardubickypernik.cz

 

Prodejna, distribuce

Martin Janura

ul. 17. listopadu 360, 530 06  Pardubice

 

Tel.: +420 466 615 414

E-mail : janura@email.cz

 

Autor: AMSP ČR. Ing. Naděžda Petrů, Ph.D. Manažer marketingové komunikace pro projekt Rok rodinného podnikání 2018. Tel. 736 528 436. e-mail: petru@amsp.cz


[1] VÉTRNÍK, J.P.  Ja Ja Zdobený medový perník – Jarmila Janurová. 4.3.2003. Dostupné z http://www.cukrar.cz/show.asp?id=371

[2] Převzato ze seriálu Příběhy podnikatelů. Hvězdou mezi pardubickými perníkáři je rodačka ze Zlína. 1.12.2014. Dostupné z https://www.podnikatel.cz/clanky/hvezdou-mezi-pardubickymi-pernikari-je-rodacka-ze-zlina/

[3] https://www.podnikatel.cz/clanky/hvezdou-mezi-pardubickymi-pernikari-je-rodacka-ze-zlina/

[4] http://pardubickypernik.myebrana.com/profil-firmy

[5] Údaje byly ověřeny v databázi ekonomických subjektů ARES  26.5.2018