Správnou chuť uzených ořechů získal díky manželčině omylu

Začínal udit zabijačkové maso, klobásy a ryby. Později ho napadlo vyudit také ořechy, recepty z internetu ale nefungovaly, a tak zkusil experimentovat. Jednou mu pomáhala manželka, která místo něj v udírně přikládala a omylem vyhnala teplotu do závratných výšin. Až díky tomu Oldřich Kos zjistil, jak správně získat požadovanou chuť. Dnes vyrábí Uzené ořechy z Dalešic, které jsou dochucovány jen solí a opravdovým kouřem.

Název své rodné obce si ke svým unikátním výrobkům přidal zakladatel firmy Mgr. Oldřich Kos, který se po letech strávených v Brně vrátil za venkovským stylem života.

V čem jsou vaše výrobky jiné než ostatní? … Já tu otázku otočím. Naše výrobky nejsou jiné. Jiné jsou všechny ostatní, rádoby uzené ořechy, které svoji uzenou chuť získávají výhradně chemickou cestou. Na českém a troufám si říci i na evropském trhu jsme jediní, kdo ořechy ochucuje jenom solí a opravdovým kouřem. Uzené mandle sice zakoupíte i od jiných výrobců, ale po přečtení složení vám je jasné, že tyhle mandle kouř neviděly. Navíc uzené kešu a vlašské ořechy zatím vyrábí pouze naše firma. Naše ořechy jsou opravdu uzené a na to jsme hrdí...“

Používáte nějaké moderní technologie nebo se snažíte o klasické postupy? A jak vlastně probíhá celý proces uzení?

…“Všechno děláme ručně. A je to docela časově náročné. Popíšu vám klasický udící den. Ořechy se musí naložit do slaného nálevu. Poté se musí připravit udírna a samozřejmě palivo. Používáme výhradně čisté a suché ovocné dřevo, které občas doplníme bukovým. Po roztopení udírny se musí ořechy rovnoměrně rozložit na rošty a dát do udírny. Potom je nejsložitější fáze, která nejvíce ovlivňuje chuť. Po dobu několika hodin je třeba dodržovat stanovené teploty tak, aby bylo dosaženo jak příjemné uzené chuti a vůně, tak i dostatečného opražení horkým kouřem. Je to někdy trochu napínavé, protože počasí hodně ovlivňuje tah udírny a proto je výsledek vždy trochu jiný. Ale vinař taky nikdy neudělá stejné víno, jenom dobré nebo špatné. Potom už ořechy ručně navážíme, zabalíme, opatříme etiketou a posíláme zákazníkům…“

A jak vás napadlo udit ořechy? Lidé udí maso, ryby, sýry, ale ořechy?

…“Taky jsem tak začínal, koupil jsem starší dům, kde původní majitelé měli krásnou udírnu na maso. Aniž bych předtím měl nějaké zkušenosti, zkoušel jsem udit klasické maso ze zabíjačky, ryby, klobásy a pak jsem jednou našel zmínku o tom, že lze udit i ořechy. Ten recept z internetu ovšem vůbec nefungoval, tak jsem trochu experimentoval a zejména díky své manželce, která jednou přikládala místo mě a omylem vyhnala teplotu do závratných výšin, jsem zjistil, jak na to…[1]

Podobně jako u vína, kdy stejné odrůdy z různých oblastí mají jiné chuťové vlastnosti, ani u uzených ořechů (kešu, mandlí, vlašských ořechů)  nenarazíte na unifikovanou chuť průmyslově vyráběných uzených plodů. Každý ořešák vyrůstá v jiných podmínkách a má jiné vlastnosti, proto můžete zakoušet různé směsi ořechů v jednom balení, a to jak chuťové, tak i barevné – při použití odrůd s červeným jádrem.

Udíme ořechy proto, že nás to baví. Jsme rádi, když má někdo radost z chuti našich ořechů. To co děláme, děláme proto, že nás to naplňuje a vrací nás trochu zpět ke kořenům našich předků.[2]

 

Oldřich Kos

Sídlo firmy: Dalešice 157, 675 54 Dalešice

Datum vzniku: 8.1.2007


tel.: 777 157 864 
oldakos@seznam.cz
http://uzenemandle.cz

Autor: AMSP ČR. Ing. Naděžda Petrů, Ph.D. Manažer marketingové komunikace pro projekt Rok rodinného podnikání 2018. Tel. 736 528 436. e-mail: petru@amsp.cz.

 


[1] Asociace regionálních značek. Uzené ořechy z Dalešic. 27.11.2017. [Cit. 2018-06-15]. Dostupné z http://www.regionalni-znacky.cz/arz/cs/pribehy-znacek/detail/24/uzene-orechy-z-dalesic

[2] https://www.uzenemandle.cz/nas-pribeh/