Ze studentské brigády vznikl výrobce balených baget Crocodille
Podnikatelský záměr prodávat bagety a sendviče napadl Petra Cichoně při brigádě na střední škole. Tehdy prodával turistům v centru Prahy balené obložené housky. Později založil firmu Crocodille a nyní vlastní jeden z nejmodernějších výrobních závodů v Evropě.
Společnost Crocodille si během 26 let vybudovala silné postavení na trzích, kde působí. Patří mezi významné výrobce balených baget a sendvičů v Evropě. Výrobní závod v Žiželicích nad Cidlinou je zařazen mezi nejmodernější potravinářské provozy v Evropě. Společnost Crocodille obsluhuje více než 3600 odběratelů, jsou jimi maloobchodní řetězce, hypermarkety a supermarkety, čerpací stanice, provozovny na dopravních terminálech, letištní stravovací zařízení, provozovatelé automatů, sportovní, kulturní a zábavní centra.
Většinu svých zákazníků zásobuje Crocodille svými produkty napřímo. Crocodille má rozmístěno pět distribučních center ve třech zemích, odkud denně rozváží čerstvé balené výrobky svým zákazníkům. Společnost Crocodille zaměstnává přes 700 lidí. Crocodille nabízí svým zaměstnancům možnost pracovat ve stabilní a prosperující české firmě. Firma poskytuje praxi učňům v oboru pekař – cukrář.
Podnikatelské začátky
Společnost byla založena v roce 1992, před jejím vznikem však její zakladatel Petr Cichoň už v oboru výroby sendvičů podnikal téměř tři roky jako fyzická osoba. Avšak k podnikání v tomto oboru se dostal už na střední škole, kdy jako student na letní brigádě pracoval v okénku malého občerstvení v Nerudově ulici, kde prodával do kopce jdoucím turistům, kromě ostatního zboží, zabalené obložené housky. V té době byl Petr sedmnáctiletý student střední školy, který často navštěvoval nově vznikající hudební kluby. Tam si všiml, že ve většině těchto podniků zcela chybí jakékoli jídlo. Uviděl to jako příležitost, sestavil nabídkový leták, oslovil jednotlivé kluby a s majitelem občerstvení, kde brigádně pracoval, se dohodl, že může po skončení otevírací doby využívat malou kuchyň a vyrábět tam balené sendviče. Tak vznikly první výrobky, které dnes známe pod značkou Crocodille. Z nevinné studentské brigády vzniknul zdařilý podnikatelský záměr, který Petru Cichoňovi otevřel bránu do světa opravdového byznysu. Petr Cichoň totiž od oné brigády během několika let usilovné práce, a také díky své houževnatosti, vybudoval dvě značky rychlého občerstvení zvučných jmen, jimž dal, velmi prozíravě, mezinárodní názvy. Jedna vyrábí oblíbené sendviče na cesty pod značkou Crocodille, které si mnozí z nás například kupují na čerpacích stanicích do auta. Druhou je řetězec s kvalitním rychlým občerstvením, kterému dominují čerstvé bagety - Bageterie Boulevard. Bageterie Boulevard je vyhledávanou franšízou a daří se jí úspěšně expandovat i na zahraniční trhy.
Spolu se zakladatelem pracuje ve skupině jeho sestra Klára, která má na starosti procesy a IT. Jejich matka Zdeňka dohlíží od počátku na finance.Petr Cichoň si zakládá na spisovné mluvě, vystupuje umírněně až tiše. A zatímco mnozí halasně diskutují, on si mnohdy raději čte knihu v ústraní.
Při své práci se řídí heslem "Všechno, co děláme, musí chutnat!"
Mottem je Vytrvale pracuj na úspěchu a když se dostaví, tak si ho važ.
Společnost Crocodille vytváří své vlastní receptury na výrobu pečiva. V sortimentu Crocodille najdete celozrnné pečivo, žitnou, ječnou mouku. Pečivo je obohacováno o semínka dýňová, sezamová, vločky, v sortimentu najdete pečivo s vysokým obsahem vlákniny.
Jídlo musí nejen dobře chutnat, ale i dobře vypadat. Z toho důvodu je jak v přípravně surovin, tak na balících linkách vysoký podíl ruční práce. Balící linka je zakončena opět kontrolou. Každý produkt je zkontrolován a jméno odpovědné osoby najdete uvedené na každém výrobku. Ročně vyrobí více než 30 milionů baget a sendvičů.
Český trh a export jsou pro firmu v poměru asi 60 na 40 procent. Firma připraviila vstup na trh Maďarska, do oblasti Saska. Značku restaurace Bageterie Boulevard by chtěla vidět ve Spojených Arabských Emirátech a v Saudské Arábii, v Egyptě či Maroku. Pro tyto trhy má vytvořenou speciální řadu výrobků, které mají charakter mraženého polotovaru, jenž se následně v místě dokončí a zákazníkovi se pak dodává produkt chlazený. Díky této technologii dokáže logisticky uspokojit distributory operující na velkém území. Náplně jednotlivých sendvičů vycházejí ze standardních receptur, které jsou určeny pro jiné evropské trhy, s výjimkou surovin, které se nedají použít pro prodej v arabském regionu. Zde existuje poměrně striktní vymezení, kdy je obecně zcela neakceptovatelné použití vepřového masa a z něho vycházejících ingrediencí.[1]
Firma Crocodille je známa svými společensky odpovědnými aktivitami. Podporuje projekt Roz(h)led, který je určen vzdělávání mladých lidí vyrůstajících v dětských domovech. Projekt dětem poskytuje komplexní program připravující je na vstup na trh práce a k osamostatnění se pro život mimo dětský domov. Sponzoruje Konference Fórum neslyšících, roadshow v budově VŠE na Žižkově a v jejím okolí, částečně v Rajské zahradě, sportovní den v Průhonicích v rámci projektu „Emiliáda“, jehož výtěžek je určen tělesnému i duševnímu rozvoji mentálně postižených dětí.
Crocodille ČR, spol. s r.o.k
Datum vzniku a zápisu 7.10.1991
Sídlo 198 00 Praha 9, Hloubětín, Poděbradská 88/55
Crocodille ČR, spol. s r.o., odštěpný závod Franchising, Sídlo: 281 29 Žiželice, Tovární 386
IČ 430 01 343, DIČ CZ43001343
Info o firmě na http://www.crocodille.com/.
Podnikové video – viz http://www.crocodille.com/cs/about-us
Tel.: +420 283 061 711. E-mail: info@crocodille.com.
Zdroj:
NOVOTNÝ, P. Arabský svět nám zajistí pětinu tržeb, věří výrobce českých baget Cichoň. 28.2.2016. [Cit.2018-17-02]. Dostupné z http://ekonomika.idnes.cz/ceske-bagety-v-asii-0ai-/ekonomika.aspx?c=A160219_2226603_ekonomika_tumo#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=ekonomikah&utm_content=main
www.crocodille.com
Autor: AMSP ČR. Ing. Naděžda Petrů, Ph.D. Manažer marketingové komunikace pro projekt Rok rodinného podnikání 2018. Tel. 736 528 436. e-mail: petru@amsp.cz
[1] NOVOTNÝ, P. Arabský svět nám zajistí pětinu tržeb, věří výrobce českých baget Cichoň. 28.2.2016. [Cit.2018-17-02]. Dostupné z http://ekonomika.idnes.cz/ceske-bagety-v-asii-0ai-/ekonomika.aspx?c=A160219_2226603_ekonomika_tumo#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=ekonomikah&utm_content=main