Co Vás přivedlo k podnikání, jak byste v 5 větách charakterizoval svou firmu?
K podnikání mě přivedla skutečnost, že jsem si chtěl věci dělat podle sebe. Od dětství miluji pálivá jídla, a proto jsem se rozhodl začít s pěstováním chilli, když jsem poté viděl, jaké měly omáčky a jiné produkty u lidí úspěch, rozhodl jsem se svou vášeň transformovat do podnikání. Naší firmu bych charakterizoval jako rodinný mikropodnik (pomáhají mi přítelkyně s jejím bratrem a moji 2 bratři).
V současné době jsme všichni věkem pod 30 let, takže by se dalo říct, že jsme mladý kolektiv, navíc děláme to co nás naplňuje a těší nás to o to víc, že se k nám naši klienti vrací a zároveň přibývají noví, ačkoliv jsme do reklamy zatím nic neinvestovali. To je pro mě znamení, že věci děláme správně, a že bychom v tom měli pokračovat.
Co vám na začátku podnikání pomohlo a co vám naopak komplikovalo život?
Když pominu administrativní zátěž, která ovšem nebyla nikterak velká (spíše to bylo o tom si k tomu sednout a nastudovat všechny možnosti), tak to byla kontinuita výroby (sezonní dostupnost chilli) a také mladická naivita (v některých aspektech je nutné mít tvrdé lokty ať už při vyjednávání s dodavateli, či při potížích s konkurencí). Velkou pomocí mi byla celá má rodina a zároveň prostředí ČZU, kde jsem mohl čerpat užitečné rady a zároveň využít několika příležitostí jak moje podnikání posunout na další úroveň (studentské projekty, Erasmus, konzultace s profesory). V neposlední řadě mi je velkým přínosem mé členství v inkubátoru Point One na ČZU, kde jsem se dostal do prostředí mladých, podobně smýšlejících lidí jako jsem já a získal mnoho kontaktů na experty z různých business sfér.
Co považujete za svůj největší úspěch?
Za svůj momentálně největší úspěch považuji, skutečnost, že během svého 10 měsíčního pobytu ve Španělsku (kde jsem absolvoval Erasmus), jsem navázal spolupráci se španělskými zemědělci. V současné době pěstujeme chilli na území ČR, ale koncem tohoto roku, bude první sklizeň u našeho partnera v jižní Andalusii, kde máme vysazeno několik set rostlin.
Jaké jsou Vaše plány do budoucna?
Do budoucna plánujeme rozvinout spolupráci i českými pěstiteli, rozšířit osevní plochy především v oblastech jižní Moravy a Mělnicka. Dalším krokem je založení poboček naší firmy v zahraničí, a to především ve Španělsku, Itálii a Německu.
Čeho byste se na základě vlastních zkušeností již vyvaroval?
Každá chyba člověka v něčem obohatí, proto bych se svých chyb nechtěl v žádném případě vyvarovat. Snad jen jedna rada na závěr, obklopte se kvalitním týmem lidí a naučte se delegovat práci no ostatní členy týmu, jinak se může stát, že toho budete mít v jednu chvíli hrozně moc a něco pak nestihnete, nebo neuděláte tak kvalitně, jak by jste měli, to pak může poškodit dobré jméno Vaší společnosti.